Barnevelder

Oprindelse

Barnevelderen stammer fra den hollandske by Barneveld. Den blev udviklet i sidste halvdel af 1800-tallet med det formål at producere mørkebrune æg men avles i dag mest for udseendets skyld. Den er blevet til på baggrund af lokale landhøns krydset med en række forskellige racer.

Særlige egenskaber

Barnevelderen er nok bedst kendt for sin fantastisk flotte fjertegning med de såkaldte dobbelte rande. Det er et særligt mønster, som kun hønen og ikke hanens fjer har, og på grund af den specielle tegning hører Barnevelderen er ikke en af de nemmeste hønseracer at arbejde med hvis man vil opdrætte fugle af udstillingskvalitet. Der udvikles til stadighed nye farvetyper og så sent som i 2013 kom den store udgave af typen sølv sort dobbeltrandet til. Det er den som er afbilledet foroven.

Som havehøne egner Barnevelder sig godt. Den er hårdfør og rolig og kan også lægge pænt med æg om vinteren. Fordi den mest har været holdt med henblik på udstilling, har fokus været på udseendet og ikke på ægfarven. Derfor lægger den sjældent så mørke æg som oprindeligt og antallet af æg kan også være lavere end dens gode rygte fortæller.

Rugning

Ruger sjældent



Farver

Sort dobbeltrandet

Sort

Hvid

Blå dobbeltrandet

Mørkebrun

Legbarfarvet

Agerhønefarvet

Blå agerhønefarvet

Sølv sort dobbeltrandet



Type: tung

Vægt høne: ca 2,5 kg

Vægt hane: ca 3,5 kg

Æg: ca 60 g, rødbrune til mørkebrune

Antal æg om året: ca 200



Findes også som dværghøne
Horsens og Omegns fjerkræklub | Skovgården, Vandværksvej 32, 8700 Horsens  | Tlf.: +45 27900549