Luttehøne


Oprindelse

Luttehønen er en varietet af den danske landhøne. Den adskiller sig fra den almindelige type ved sine ganske korte ben og lidt mere kompakte krop. Den kendtes før i tiden især fra Fyn og Samsø.

Særlige egenskaber

Luttehønen har på grund af de kun få centimeter lange ben en ludende gang der har givet den sit navn. Den er som den almindelige danske landhøne ganske god til at finde en stor del af sin føde selv. Den flyver dog ikke så villigt og skraber ikke så meget i jorden hvorfor den er nemmere at have gående frit i haven. Luttehønen lægger relativt store æg i forhold til foderforbruget og har et roligt temperament.

Avlen med Luttehøns er kompleks da ikke alle kyllinger bliver lavbenede og fordi genet for de meget korte ben er et såkaldt letalgen. Kort sagt betyder det at ca en fjerdedel af kyllingefostrene vil gå til i ægget inden de klækkes mens to tredjedele af de overlevende vil være lavbenede og resten med normale ben hvis begge forældrene bærer genet for de lave ben. Hvis kun hønerne er lavbenede og hanen har normale ben, vil kun halvdelen af kyllingerne have korte ben, men til gengæld vil der ikke være nogen overdødelighed.

Rugning

Som andre landhønseracer generelt en stabil ruger og god kyllingefører.Farver

Brun (vildtfarvet)

Hvid

Sort

Gråtavlet

Sølvhalset

Sort guldhalsetType: let

Vægt høne: ca 1,75 kg

Vægt hane: ca 2,0 kg

Æg: 55-60 gram, hvide

Antal æg om året: ca 180 – 220Findes også som dværghøne
Horsens og Omegns fjerkræklub | Skovgården, Vandværksvej 32, 8700 Horsens  | Tlf.: +45 27900549