Norsk Jærhøne

Oprindelse

Jærhønen kommer fra det sydvestlige hjørne af Norge og er den eneste bevarede norske hønserace. Den er resultatet af et avlsarbejde der startede i 1916 i landbrugsområdet Jæren. De norske landhøns var meget tæt på udrydelse og dagens Jærhøns kan spores tilbage til et enkelt foældrepar. Jærhøns er på trods af den store grad af indavl generelt en sund race med god modstandskraft.

Særlige egenskaber

Jærhøns er en let landrace der er tilpasset et frit liv hvor den selv skal skaffe det meste af føden. Den er nysgerrig, og årvågen og god til at holde sammen i flokken men svær at gøre rigtig tam. Den er også i stand til at flyve langt og højt, så enten bør den gå frit omkring eller have en stor overdækket voliere.

I forhold til dens lave vægt og nøjsomme væsen har den en god produktion af æg. Dens kyllinger er kønsvisende hvilket betyder at man kan se forskel på de daggamle hane- og hønekyllinger: Kyllingerne har ry for at være sarte overfor træk, fugt og kulde mens de voksne Jærhøns er mere hårdføre. Vådt og snavset underlag bør man dog undgå da racen har tendens til bylder på fødderne.



Rugning

Jærhøns ruger kun undtagelsesvis



Farver

Gul brunstribet

Brun gulstribet

Gråstribet



Type: let

Vægt høne: ca 1,5 – 1,75 kg

Vægt hane: ca 1,75 – 2,0 kg

Æg: ca 57 gram, hvide eller cremefarvede

Antal æg om året: ca 170



Findes også som dværghøne
Horsens og Omegns fjerkræklub | Skovgården, Vandværksvej 32, 8700 Horsens  | Tlf.: +45 27900549